Terug

Ik ben Lot

Mijn naam is Lot. Ik ben geboren op Curaçao, maar toen mijn ouders op een verdrietige dag in september uit elkaar gingen, verhuisde ik met mijn moeder naar Texel. Mijn vader bleef achter met mijn broertje Jeremy. Ik moest erg wennen aan mijn nieuwe leven in Nederland. Zingen en dansen hielp mij altijd als ik weer eens niet kon slapen van verdriet om mijn vader. De grote zee, de afstand... Zingen en dansen is dan wat ik het allerliefste doe. Gelukkig stellen mijn vader en moeder mij vaak vragen over hoe ik me voel.

Nu ga ik elke grote vakantie terug naar Curaçao. En boven mijn bed hangt een gedichtje dat precies beschrijft hoe ik me altijd voel: ''Mijn moeders huis, mijn vaders huis, in beide ben ik even thuis, in beide is het even fijn en nergens wil ik liever zijn. 

Kijk hieronder verder!

 

Ik heb het recht om mijn verhaal te vertellen

Wat is er aan de hand?

Onlangs waren de Tweede Kamerverkiezingen. Dan wordt er bepaald welke politieke partijen Nederland gaan besturen. Er worden regels en plannen gemaakt voor allerlei verschillende onderwerpen. Over het klimaat, over onderwijs en over de bestrijding van armoede bijvoorbeeld. Onderwerpen die ook voor kinderen heel erg belangrijk zijn. Stemmen mag pas vanaf 18 jaar, maar wist je dat jouw mening al wel telt?

Kinderen hebben het recht om hun mening te geven. Naar die mening moet serieus geluisterd worden. Als het gaat om onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen, hebben zij het recht om te laten weten wat zij ervan vinden. Nu mogen kinderen natuurlijk niet alles zelf bepalen en er is geen lijst te vinden over welke dingen volwassenen naar kinderen moeten luisteren. Dat is dus best ingewikkeld. Het is in ieder geval belangrijk dat kinderen mogen meepraten en meedenken over veranderingen die een grote impact hebben op hun leven.

Bijvoorbeeld als ouders gaan scheiden en daarom niet meer bij elkaar in een huis blijven wonen. Dan is het niet de bedoeling dat zij zomaar beslissen bij wie jij dan gaat wonen, of hoe vaak je je ouders gaat zien. Het is heel belangrijk dat ze dan luisteren naar wat jij wil en wat jij belangrijk vindt. Het kan heel moeilijk zijn om zelf te bedenken wat goed voor je voelt, of om dat te zeggen. Daarom zijn er volwassenen die je daarbij kunnen helpen. Je hebt dus het recht om je ouders te vragen op zoek te gaan naar zo iemand. 

Ook als het gaat om politiek telt jouw mening, ook al mag je nog niet stemmen. Je mag dus laten horen wat je ergens van vindt. Thuis of in de klas, je kan hier een gesprek over voeren. Het is dan wel heel belangrijk dat je rekening houdt met de kinderrechten Dus dat je bijvoorbeeld geen dingen zegt die discriminerend zijn. 

In steeds meer gemeenten wordt de mening van kinderen heel serieus genomen. Die gemeenten hebben een kinderburgemeester. Handig, want als volwassenen dan even vergeten zich te bedenken wat kinderen van een plan of besluit vinden, kan de kinderburgemeester daarvoor opkomen. Soms is er ook een kinderraad, waarin plannen worden gemaakt die juist gaan over kinderen. Luister hiernaast naar het verhaal van Emily, die kinderburgemeester van Diemen was.

Jouw mening is altijd belangrijk, waar het ook over gaat. Als je het gevoel hebt dat er niet goed naar je geluisterd  wordt, dan mag je ook de hulp vragen van iemand om je daarmee te helpen. Je kunt een andere volwassene vragen je daarmee te helpen. Denk aan de juf of meester, de Kindertelefoon of de Kinderonbudsman.

 

Kijken: Recht op een eigen mening

Luisteren: Het verhaal van Emily, kinderburgemeester